Arama izni olmadan ev aranabilir mi?
Bu nedenle; konutta, iş yerinde ve umuma açık olmayan kapalı yerlerde arama, ancak hâkim kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle yapılabilir; yeterli değildir (CMK m. 119/1-2 cümle).
Savcı konutta arama kararı verebilir mi?
Sonuç olarak; Evde arama yapılabilmesi için; yargı kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle, adli arama kararı veya yazılı arama emrinin verilmesi gerekir.
Hangi hallerde ev araması yapılır?
Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 118. maddesinde geceleyin ev aranamayacağı belirtilirken, 119/1. maddesinde “Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde hâkim kararıyla veya savcının yazılı emriyle, savcıya ulaşılamadığı hâllerde ise savcılık amiri tarafından kolluk kuvvetleri arama yapabilir.” hükmü yer almaktadır.
Yakalama kararı olan kişinin evi aranır mı?
Kural olarak arama kararı olmadan arama yapılamaz; ancak istisnai durumlarda, kişinin hakkında yakalama kararı olduğu biliniyorsa, arama kararı aranmadan da evi ve işyeri aranabilir.
Polis savcılık izni olmadan eve girebilir mi?
Toplumun merak ettiği sorulardan biri de mahkemeden arama izni olmayan polislerin eve girip arama yapıp yapamayacağıdır. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 119. maddesine göre polis ve jandarma, mahkeme kararı veya savcılıktan yazılı arama izni olmadan kapalı dairelere giremez.
Ev araması hangi saatlerde yapılır?
Gece evlerde, işyerlerinde veya diğer kapalı alanlarda arama yapılamaz. Suçtan kaçan veya gecikmenin tehlikeli olduğu durumlarda yakalanan veya gözaltına alınan veya kaçan veya tutuklanan veya hükümlü olan bir kişiyi tekrar yakalamak amacıyla gece arama yapılabilir.
Cumhuriyet savcısı yakalama emri verebilir mi?
Şüpheli veya sanığın, yakalanmış olmasına rağmen veya cezasının infazı sırasında polisin elinden kaçması hâlinde, Cumhuriyet savcısı veya kolluk kuvvetleri, kişinin yeniden yakalanması için yeniden yakalama emri çıkarabilir.
Savcı sözlü emir verebilir mi?
Savcı, cezaevi memurlarına yazılı emir verir; acil durumlarda sözlü olarak verir. Sözlü emir mümkün olan en kısa sürede yazılı hale getirilir ve mümkünse yetkili kolluk kuvvetlerine mümkün olan en hızlı yolla iletilir; aksi takdirde yetkili kolluk kuvvetleri tarafından tahsil edilmek üzere hazır bulundurulur.
Kimlerin üstü aranmaz?
“Yargıtay’ın görev alanına giren bir suçtan dolayı avukat aranması ancak suç sırasında mümkündür.”
Avukat ev aramasına katılabilir mi?
Avukatlar tarafından işlenen adi suçlar nedeniyle avukatların konutlarında yapılacak arama, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 119 uncu maddesinin birinci fıkrası uyarınca yargı kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle yapılabilir.
Ev arama kararı neden çıkar?
Başka bir deyişle, arama emri çıkarmak için, bir suç işlendiğine dair basit bir şüphe ve aranan kişi veya nesnenin bulunacağına dair makul bir şüphe olması gerekir. Suç şüphesi bulunmadığı durumlarda, adli arama yapılamaz.
Arama iznini kim verir?
1) Sulh Ceza Hâkimi; Adli arama konusunda karar verme yetkisi genellikle ceza hâkimine aittir. 2) Cumhuriyet Savcılığı: Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcıları adli arama kararı verebilir.
Savcı arama kararı verebilir mi?
CMK’nın “Arama Emri” başlıklı 119/1. maddesine göre; “Hâkim kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcının yazılı emriyle, savcıya ulaşılamadığı takdirde ise kolluğun emriyle kolluk görevlileri arama yapabilirler.
Yakalaması olan kişi ne yapmalı?
Tutuklanan kişi veya yakınlarının bir kısmı tutuklama emrine veya gözaltı kararına itiraz etme hakkına sahiptir. Tutuklama emri veya kararı itiraz hakkını kullanarak iptal edilebilir. İtiraz hakkını kullanırken, itirazı incelemekle sorumlu makam tutuklama prosedürünün uygun olup olmadığını inceleyecektir.
Yakalama kararı olan kişi kaçarsa ne olur?
Tutuklanan kişi kaçarsa, tutuklanan veya hükümlü kişinin firar suçunun hükümleri uygulanamaz. Çünkü tutuklanma ihtimali yüksek olsa bile, tutuklanan kişi hakkında hala bir tutuklama kararı yoktur.
Polis arama izni olmadan arayabilir mi?
Kaba bir vücut araması yapmak için polisin yeterli şüpheye sahip olması gerekir. Yeterli şüphe: Bu, polisin mesleki deneyimlerine dayanarak, kişinin veya aracının cezalandırılabilir veya tehlike arz eden bir nesne taşıdığı izlenimine sahip olmasıyla gerçekleşebilir. Aramalar, kişinin aracının görünür kısımlarında gerçekleştirilebilir.
Arama kararı hangi durumlarda verilir?
Maddeye göre; Yakalanabileceği veya bir suç delili elde edilebileceği konusunda “makul” bir şüphe varsa; şüpheli veya sanığın şahsı, malı, evi, işyeri veya kendisine ait diğer yerler aranabilir. Hüküm, arama emri çıkarılması için ön koşul olarak makul şüphe kavramını içermektedir.
Önleme aramasında nereler aranabilir?
Kanunun 116. maddesinde şüpheli veya sanığın yakalanmasının mümkün olup olmadığı hususunda makul şüphe bulunması ve suç delili elde edilmesi hâlinde, kişilerin üzerinde, mallarında, evlerinde, işyerlerinde ve bunlara ait diğer yerlerde arama yapılabileceği hükme bağlanmıştır.
Avukat olmadan arama yapılır mı?
Tüm bu düzenlemelerin kapsamlı bir değerlendirmesi şu sonuca varır: Bir arama emri, istisnalar hariç, yalnızca bir yargıç tarafından verilebilir. Bir savcının varlığı olmadan bir evi, işyerini veya diğer kapalı bir yeri aramak için, yerel ihtiyar heyetinden veya komşulardan iki kişinin hazır bulunması gerekir.