Çepniler Türkiye’de nerede yaşar?
Giresun: Giresun ve çevresi Çepni halkının tarihi yerleşim alanlarından biridir. Zamanla Çepni halkı Orta Anadolu ve Ege bölgesine yayılmıştır: Ankara: Ankara’nın bazı ilçeleri özellikle Çepni Türkmenlerinin kültürel etkisini taşımaktadır.
Çepni Alevileri kimlerdir?
İl Çepni Alevileri, Güvenç Abdal Dergahı’na bağlı Türkmen/Çepni kökenli, genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgede yüksek rakımlı köylerde yaşayan Alevilerdir.
Çepniler laz mıdır?
Laz halkıyla hiçbir ilgisi yok. Çünkü “Geldim” kelimesi Lazcada “komopti” anlamına geliyor. Karadeniz bölgesine yerleşen Türk kabilesi genellikle Çepni’dir. Çepni halkı 1461’den çok önce Karadeniz’e geldi, ancak doğu Karadeniz’e doğru ilerlemeleri biraz zaman aldı.
Çepni soyu nereden gelir?
Tarihsel olarak Çepni boyunun Oğuz, Türkmen Çepni boyu, Üçoklar’ın sol kolundan Oğuz Kağan’ın oğlu Gök Han’ın soyundan geldiklerine inanılmaktadır. Çepniler, Doğu Karadeniz bölgesinin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
Çepniler nasıl insanlardır?
Oğuz Kağan destanında bu boy için: “Düşman gördükleri her yerde savaşırlar” ve “Bu boyun genel özelliği; asi, atılgan, cesur, yiğit ve savaşçı olmasıdır” denilmektedir.
Çepnilerin atası kimdir?
Çepniler eski bir Türk kabilesidir ve soyları Oğuzların Üçoklar kolundan Gök Han’ın dördüncü oğlu olan “Çepni”ye dayanır. Gök Han, Türk dünyası için önemli bir tarihi figürdür.
Çepniler hangi dilleri konuşur?
Bugün Türkçede bir Çepni lehçesi (Giresun lehçesi) vardır. Bu Çepni lehçesi, Çepni dilinin Türkçe versiyonudur. Çepni lehçesi ile Çepni dilinin birbirinden farklı olduğu ve aynı zamanda birbirine yakın ifadelerin de olduğu unutulmamalıdır.
Türkiye’de en çok Alevi hangi ilde?
Türkiye’de Alevi köylerinin çoğu Sivas ilinde olup, toplam 548 köy bulunmakta olup, bunların 57’si karma köydür.
Alevîler gusül abdesti alır mı?
Abdest ve Gusül Alevilerde batıni temizlik temel kural iken, dışsal temizlik bütün dinî ibadetlerin ön şartıdır (Rençber, 2016, 105).
Çepni hangi millettir?
OĞUZ BOYUNDAN: ÇEPNİ 24 En kalabalık Oğuz boylarından biri olan Çepni, Üç-Oklar’ın Gün Han koluna mensup olup, Oğuz Han’ın altı oğlundan biri ve Gök Han’ın dört oğlundan biri olarak kabul edilir. Gök Han’ın diğer üç oğlu Bayındır, Peçenek ve Çavuldur’dur (Çavundur).
Giresun halkı Çepni mi?
Çepni halkı yerel nüfusun çoğunluğunu oluşturur. 16. yüzyıl Osmanlı Tahrir kayıtlarında bölgeye Vilayet-i Çepni de deniyordu. Giresun ili, Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basmasının ardından korumalarının (Topal Osman ve silah arkadaşlarının) memleketidir.
Rize’de Alevi var mı?
Burada yağmur duası yapılmadan önce kurban kesilir. İl genelinde çeşitli Alevi köyleri olmasına rağmen Kavak ve Ladik ilçelerinde daha kalabalık Alevi toplulukları vardır.
Çepniler hangi Türk boyundan?
XIV. 16. yüzyılda Çepni ismi Ebû Hayyân’ın Kitabul-Idrâk li-Lisanil Etrâk adlı eserinde Çepni-kabîletün minet-Türk olarak geçmektedir. Eserde Türk boyları arasında sadece Kınıklar ve Çepniler zikredilmektedir.
Çepnilerin dini nedir?
Bugün uygulama sahamız dışında kalan Çepni yerleşim yerlerinin çoğu -neredeyse hepsi- “Alevi”dir. “Hacı Bektaş Veli vilayet adında H. Bektaş Veli’nin öğrencilerinin Çepni olduğu belirtilmektedir” (Gülay, 2001).
Ağasarlılar Çepni mi?
Vadi, coğrafi özelliklerinin yanı sıra kültürel ve folklorik açıdan farklı olan Çepni Türklerinin de yoğun olarak yaşadığı bir bölgedir.
Çepniler Anadolu’ya nereden geldiler?
Anadolu’ya büyük Türkmenlerin ikinci gelişi, 1220’lerde başlayan Moğol istilası sırasında gerçekleşti. Moğolların tetiklediği bu ikinci göç dalgasının bir sonucu olarak büyük bir Çepni grubunun Anadolu’ya geldiği bilinmektedir.
Giresun hangi Türk boyundan?
Trabzon’da Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. Bu arada Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin sınırlarına yerleşmeye başladılar.
Ordulular Çepni mi?
1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki Sancağı’na (Giresun’un bugünkü Şebinkarahisar ilçesi) bağlandı. Bölgemizdeki Türkler, Anadolu’nun hemen her bölgesinde olduğu gibi, oba, kabile ve boy gibi toplumsal gruplara ayrılmışlardı. Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.
Çepni nereye bağlıdır?
Çepni, Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir beldedir.