Stok yapmak haram mıdır?
Bu, bolluk ve ucuzluk zamanlarında malları stoklamayı ve ihtiyaç duyulduğunda makul ve cari fiyatlarla satışa sunmayı caiz kılar. Ancak, aşırı kâr elde ederek piyasa fiyatlarını yükseltmek ve topluma zarar vermek amacıyla bu ürünleri stoklamak caiz değildir, çünkü bu karaborsa ticareti sayılır.
Erzak depolamak günah mı?
Daimi Fetva Kurulu bu konuda bir fetva yayınladı. (6374) numaralı fetvada şöyle deniyor: “İnsanların ihtiyaç duyduğu bir şeyi stoklamak caiz değildir.” Bu eylem istifçilik kategorisine girdiğinden, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hadisinde şöyle deniyor: “Sadece günahkâr kişi istifçilik yapar.”
Açık artırma ile mal almak caiz mi?
İslam fıkhı anlamında açığa satış işlemi; Sahip olunmayan hisse senetlerinin satışı, hisse senetlerinin borç işlemlerine konu olabilecek nitelikteki misli mallar olmaması veya ödünç alınan hisse senetleri karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağına aykırı olması nedeniyle caiz değildir.
Bir malı almadan satmak caiz mi?
Çağdaş âlimler ve birçok fıkıh âlimi bunu caiz görmektedir. Bu uygulama “sahip olunmayan şeyleri satmak” kapsamına girmez. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) “Sahip olunmayan şeyleri satmayın” hadisi buna dahil değildir. Bunun nedeni, müşteri ile satıcı arasındaki siparişin bir satış sözleşmesi değil, bir satın alma randevusu olmasıdır.
Stok yapmak yasak mı?
Türk Ceza Kanunu’na göre stokçuluk bir suçtur. Bu suç Türk Ceza Kanunu’nun 240. maddesinde şöyle düzenlenmiştir: “Belirli bir mal veya hizmeti satıştan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyaç yaratan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Açıkça şu şekilde ifade edilmiştir.
İstifçilik günah mı?
İnsanların ihtiyaç duyduğu malları stokçuluk ve karaborsacılık yoluyla saklamak, insanları yoksulluk, sıkıntı ve ızdırap içinde bırakmak da aynı derecede günah ve kötüdür.
Çöpe atılan eşyaları almak caiz mi?
Başkalarının malını rızaları olmadan almak caiz olmadığı gibi, kaybolan mal veya eşyaları almak ve bulundurmak da caiz değildir. Bir kimse bir yerde para veya eşya bulursa, bunları sahibine teslim etmek üzere yanında götürebilir. Ancak, bir kimsenin kendisi için bir mal edinmesi, başkasının malını gasp etmek sayılır.
Mal saklamak günah mı?
İhtiyaçlar karşılanmadıkça ve zaruri ihtiyaçlar ortadan kaldırılmadıkça fazla mal biriktirmek caiz değildir. Mülkte malın kullanımı ve harcanması konusunda bazı kısıtlamalar getirilmiştir. Toplumsal bolluk ve refahın olduğu durumlarda bile aşırı lüks ve israfa izin verilmemiştir.
Fırsatçılık günah mı?
İslam toplumunda karaborsa, fırsatçılık ve tefecilik haramdır.
Borsa haram mı helal mi?
Hisse senetleri gerçekte var olmayan hayali ve sanal düzenlemeler olduğundan, borsadaki işlemler olumlu karşılanmaz. İslam dinine aykırı olmadığı sürece gerçek eylemlerin caiz olduğunu düşünür.
Kredi ile alınan mal haram olur mu?
Özel şahıs veya kurumlarla yapılan faizli borçlanma işlemleri de bu kapsamdadır. Bu bakımdan yasaklanmış bir işlemi yapmak caiz olmadığı gibi, aracılık etmek veya desteklemek de caiz değildir (Mevsili, el-İhtiyar, II, 406).
Müzayede haram mıdır?
Müzayede, hadislerde yasaklanan pazarlıktan farklıdır, çünkü önceki teklif sahibi ile satıcı arasında anlaşma eğilimi hiçbir tezahür olmaksızın devam eder. Satıcı veya temsilcisi reklamı bıraktıktan sonra bile malın değerine eşit bir teklif olmadığı için mal için teklif vermenin caiz olduğu konusunda bir ittifak vardır.
Fazla para üstü almak haram mıdır?
Cevap metni. Allah’a hamd olsun. Genel olarak, içinde para bulunan bir hesabı az veya çok parayla satın almak caiz değildir.
Çayma bedeli caiz mi?
Alıcının sözleşmeden dönmesi hâlinde teminatının kendisine iade edilmesi şartıyla yapılan sözleşmenin caiz olduğu hususunda ihtilaf yoktur (İbn Cüzey, el-Kavânin, 171). Çoğu hukukçu, alıcının sözleşmeden dönmesi hâlinde ödediği teminatın kaybedileceği, yani satıcının malı olacağı şartıyla sözleşme yapılmasını caiz görmemişlerdir.
Ticarette neler haramdır?
Bunlardan bazıları şunlardır: 1) İçki, köpek (av köpeği hariç), domuz ve farz ihtiyat gereği necis olan necis şeylerin alım satımı haramdır. … 2) Vermek ve almak gibi yollarla tasarruf sağlayacaksa gasbedilmiş bir malın alım satımı haramdır.
Borsaya girmek helal mi haram mı?
Hisse senetleri gerçekte var olmayan hayali ve sanal düzenlemeler olduğundan, borsadaki işlemler olumlu karşılanmaz. İslam dinine aykırı olmadığı sürece gerçek eylemlerin caiz olduğunu düşünür. Ancak, günümüz borsa sisteminde denetimin tamamen imkansız olması nedeniyle bunun caiz olmadığını belirtmiştir.
Fırsatçılık günah mı?
İslam toplumunda karaborsa, fırsatçılık ve tefecilik haramdır.
Mal saklamak günah mı?
İhtiyaçlar karşılanmadıkça ve zaruri ihtiyaçlar ortadan kaldırılmadıkça fazla mal biriktirmek caiz değildir. Mülkte malın kullanımı ve harcanması konusunda bazı kısıtlamalar getirilmiştir. Toplumsal bolluk ve refahın olduğu durumlarda bile aşırı lüks ve israfa izin verilmemiştir.
Dinde ihtikâr nedir?
Sözlükte “hakkını suistimal etmek, kötü davranmak” anlamlarına gelen hakr kökünden türeyen kelime, “azaltmak, tedavülden kaldırmak, istiflemek, tekelleştirmek” anlamına gelir ve “ticari malları istifleyerek, pahalı hale getirmek için piyasaya sürülmesini geciktirmek” anlamına gelir.