Eski faturalar kaç yıl saklanır?
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 253 ve 254 üncü maddeleri defter, belge ve kayıt tutma zorunluluğunu düzenlemektedir. Bu madde hükümlerine göre hesap tutmakla yükümlü olanlar, defter ve belgelerini oluşturuldukları yılı izleyen takvim yılından itibaren 5 (beş) yıl süreyle saklamak zorundadırlar.
Arşiv belgeler kaç yıl saklanır?
Mükellefler arşiv malzemelerini bulundukları birimin arşivinde 1-5 yıl, kurum arşivinde ise 10-14 yıl süreyle muhafaza edebilirler.
1 Temmuz 2024 itibariyle geriye dönük fatura kesilir mi?
Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 22 Mayıs 2024 tarihli duyurusuyla, 01.07.2024 tarihinden itibaren geriye dönük olarak e-fatura, e-arşiv ve e-serbest meslek makbuzlarına düzenlenen faturalar için 2024 takvim yılı için 1.700.000 TL tutarında özel usulsüzlük cezası uygulanabilecek.
E-Arşiv fatura nasıl saklanır?
E-arşiv fatura; Kağıt ortamında oluşturulması, saklanması ve ibraz edilmesi gereken faturanın ikinci nüshası, düzenleyen tarafından elektronik ortamda saklanır. E-arşiv kullanmak isteyen mükelleflerin e-fatura uygulamasına kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Ödenmiş faturalar ne kadar saklanmalı?
E-fatura kaç yıl saklanmalıdır? E-fatura saklama zorunluluğu, Vergi Usul Kanunu’na göre e-faturanın düzenlendiği veya alındığı yıldan itibaren beş yıl, Türk Ticaret Kanunu’na göre ise on yıldır.
Limited şirket evrakları kaç yıl saklanır?
Türk Ticaret Kanunu’na göre 10 yıl olan saklama süresi, Vergi Usul Kanunu (ve Sosyal Güvenlik İşlemleri Yönetmeliği) uyarınca beş yıla düşürülmüştür. Yine Türk Ticaret Kanunu’na göre defterlerin son kayıt tarihinden itibaren 10 yıl, belgelerin ise tarihlerinden itibaren 10 yıl saklanması gerekmektedir.
Satınalma evrakları kaç yıl saklanır?
Türk Ticaret Kanunu, defter ve belgelerin saklanma süresini 10 yıl olarak belirlemiştir. Defter ve belgelerin varlığı, açılabilecek herhangi bir ticari davada delil olarak önemlidir.
Banka arşivleri kaç yıl saklanır?
5411 sayılı Kanun’un bu maddesinde, 4389 sayılı Kanun’un 13. maddesinin 5. fıkrasındaki düzenleme esas alınmıştır. 4389 sayılı Kanun belgelerin saklanma süresi için bir süre sınırlaması öngörmezken, bu kez TTK’nın 68. maddesinde öngörülen on yıllık saklama süresi maddede açıkça yer almıştır.
Yıllık plan kaç yıl saklanabilir?
ARŞİV MALZEMELERİNİN SAKLANMA SÜRESİ TAKVİMİ Yıllık uygulama plan ve programlarına ilişkin belgeler İlgili birimde – 5 yıl Genel Kurul, Yönetim Kurulu kararları ve bilançolar İlgili birimde – 10 yıl İlgili birimde özel eğitim alan kişilere ait her türlü test, rapor ve benzeri belgeler – süresiz 134 satır daha
2024’e-arşiv fatura limiti ne kadar?
2024’te fatura indirim limiti nedir? 2023’te kağıt fatura düzenleme limiti aynı son kullanıcı için günlük 5000 TL, mükellefler için ise 4400 TL idi. 2024’te her ikisi için de limit 6900 TL’ye eşitlenecek. Kağıt üzerindeki değer 6900 TL’den azsa son kullanıcıya e-arşiv faturası düzenlemelisiniz.
6 ay geriye dönük fatura kesilir mi?
Sonraki faturalandırmaya ilişkin yasal yükümlülükler 7 günlük süre: Sonraki fatura, malın teslim tarihinden veya hizmetin tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.
E-arşiv fatura en fazla kaç TL sınırı?
e-Arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerin, mükellef olmayan son kullanıcılara yaptıkları satışlarda vergiler dahil toplam tutar 5.000 TL’yi, mükelleflere yapılan satışlarda ise 6.000 TL’yi geçemeyecek.
Süresi geçmiş e-Arşiv fatura nasıl iptal edilir?
E-Arşiv fatura portalında “Bana verilen belgeler” sekmesine tıklayın. Açılan sayfada belgenin tarih aralığını seçin, sorguyu gerçekleştirin ve gerekli faturaları seçin. Ardından “İptal talebi oluştur”a tıklayın. Açılan sayfada iptalin nedeni belirtilir.
Elektrik ve su faturaları saklanmalı mı?
213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun ilgili hükümlerine göre mükellefler, hem kendileri tarafından düzenlenen faturaları hem de kendi adlarına düzenlenen faturaları yasal süreler içinde saklamak ve istenildiğinde ibraz etmekle yükümlüdürler.
E-Arşiv fatura sistemden silinir mi?
Gelir İdaresi Portalı’nda arşivlenebilecek fatura sayısı ve fatura arşivleme süresi konusunda bir sınırlama yoktur. Ancak, 6 ay geçmeden gönderilen ve alınan faturalar ve yanıtlar portaldan silinecektir (“6 aydan eski faturalarınız ve talep yanıtlarınız sistemden kaldırılacaktır.”)
Su faturası kaç yıl saklanmalı?
1 inci maddeye göre kendilerine verilmesi gereken fatura, gider bildirimi ve üretici makbuzlarını, düzenlendiği tarihi izleyen takvim yılından başlamak üzere beş yıllık süre içinde kronolojik olarak saklamak zorundadırlar.
Geçmiş yıl faturaları işlenir mi?
Bu nedenle, ilgili muhasebe döneminin sonucunun belirlenmesinde her bir gider veya maliyet unsurunun dikkate alınması gerekir. Bu nedenle, ilgili muhasebe dönemini izleyen yılda alınan faturanın gelir ve kurumlar vergisi amaçları için gider olarak kaydedilmesi mümkün değildir.
Elektrik, su ve doğalgaz faturaları ne kadar saklanmalı?
Vergi Usul Kanunu uyarınca faturaların beş yıl süreyle saklanması zorunluluğu nedeniyle, saklama ve ibraz yükümlülüğünün yerine getirilmesinde bilgisayara indirilmesi avantaj sağlamaktadır.
Elektrik faturası kaç yıl saklanır?
Fatura, diğer belgeler gibi vergisel nedenlerle 5 yıl süreyle saklanır.