İçeriğe geç

Hangi Durumlar Kamu Davasına Dönüşür

Hangi durumlarda kamu davası açılır?

Kamu davası nedir? Ceza muhakemesinin aşamalarından biri olan soruşturma evresinin tamamlanmasından sonra, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphenin bulunması halinde, soruşturma sonunda kamu davası açılır. (CMK 170) Bu dava, asıl uyuşmazlığı çözen asıl davadır.

Savcı hangi durumlarda kamu davası açar?

Kamu davası, soruşturmayı yürüten savcının, bir suç işlendiğine dair makul şüphe olması temelinde başlattığı herhangi bir ceza davasıdır. Savcılık, kamu davası açma görevini kendisine vermiştir. Savcı, yetkili mahkemeye iddianameyi sunarak kamu davası açar.

Hangi suçlar kamu davası?

Hangi suçlar cezai kovuşturmaya tabidir? Kamu davası açılabilmesi için belirli suçların işlenmiş olması gerekir. Kamu davasının içeriği, örneğin, ihmalkar bedensel zarar, cinsel saldırı, basit ama kasıtlı bedensel zarar, güveni kötüye kullanma, yalan yere yemin etme ve kamu düzenini bozma gibi tüm suçları içerir.

Bir olay kamu davasına nasıl dönüşür?

Kamu davasında, savcı, bir suçun işlendiğine dair makul bir şüpheye yol açan delil elde ettikten sonra, iddianame adı verilen bir belgeyi dosyalayarak suç işlediği iddia edilen kişiye karşı bir suçlamada bulunur. Başka bir deyişle, kamu davası bir iddianame yoluyla açılır. Kamu davası, mahkemenin iddianameyi kabul etmesi üzerine başlatılır.

Uzlaşma olmazsa kamu davası açılır mı?

Somut olayda CMK’nın 171. maddesinde kamu davasının açılmasının ertelenmesi için aranan şartların bulunup bulunmadığı incelenmemiştir. Erteleme süresince suç için zamanaşımı işlemez. Kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararından sonra uzlaşma şartlarının bulunmaması halinde kamu davası açılır.

Kamu davasında tutuklama olur mu?

Kamu davasının duruşmasına katılmayan sanık tutuklanabilir. Ancak, şahsi davanın duruşmasına katılmayan sanık hakkında bu tedbir uygulanmaz.

Kamu davasında hakim ne sorar?

Hakimin soracağı sorular, yargılanan suçun türüne veya dosyanın büyüklüğüne bağlı olarak tahmin edilebilir. Sanık duruşmada sorgulanırken, hakim ceza dosyasını açıklığa kavuşturmak ve delil toplamak için sorular soracaktır. Taraflar veya avukatları da soru sorabilir.

Kamu davası paraya çevrilebilir mi?

Savcılık Cezaları: Bazı suçlar hem hapis hem de para cezası ile sonuçlanabilir. Sadece hapis cezası olan medeni cezalar, bir yıldan azsa ve belirli diğer koşulları karşılıyorsa para cezasına çevrilebilir.

Hakaret suçu kamu davasına döner mi?

Hakaret nedeniyle kovuşturma ihbarı gerektiren bir suç olduğundan soruşturma, savcılığa ihbarın ulaşmasından sonra başlar. Soruşturma sonucunda suç şüphesi yeterli bulunursa savcılık, kovuşturma makamı olarak kamuya açık şikâyette bulunur.

Kamu davasında beraat olur mu?

Beraat kararı; Suç isnat edilen sanığın kamu davasında cezalandırılmaması ve beraat etmesi sonucunu doğuran karardır. Ceza verilmesine yer olmadığına dair karar; Uyuşmazlığın esas hakkında çözümlenmesi için duruşmayı sonlandırarak kamu davasını yürüten mahkemenin verdiği karardır.

Kamu davasında kimler olur?

Kamu davasına katılma Madde 237 – (1) Mağdurlar, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile mali sorumluluğu bulunanlar, hüküm verilinceye kadar ilk derece mahkemesinin her aşamasında şikâyette bulunmak suretiyle kamu davasına katılabilir.

Kamu davasında müşteki ceza alır mı?

Şikayetçiler, şüpheliler arasında Türk Ceza Kanunu’nda açıkça suç olarak tanımlanan eylemleri gerçekleştirmiş veya suçtan zarar görmüş kişilerdir. Bu nedenle şikayetçilerin yasal olarak cezalandırılması mümkün değildir. Ancak bazı durumlarda kişiler yalnızca “şikayetçi” unvanına sahip olmayabilir.

Kamu davası en fazla kaç yıl ceza verilir?

Kamu cezası kaç yıldır? Kamu davasının açılmasının savcı tarafından ertelenmesi halinde, üç yıldan fazla olmamak üzere hapis cezası gerektiren suçlar için verilir. On beş yaşından küçük çocuklar için kamu cezasının verileceği azami sınır beş yıldır.

Kamu davası açılan kişiye ne denir?

Hakkında ceza mahkemesinde kamu davası açılan kişiye “sanık” denir. Suçun türüne göre genel mahkemelerde (Asliye Ceza Mahkemesi, Ağır Ceza Mahkemesi) veya şüphelinin on sekiz yaşından küçük olması durumunda özel mahkemelerde kamu davası açılabilir.

İlk suçta ceza verilir mi?

Cezanın şiddeti işlenen suçun türüne ve şiddetine bağlıdır. İlk kez suç işleyen birine genellikle daha hafif bir ceza verilir.

Kamu davası para cezası ne kadar?

Türk Ceza Kanunu’nda öngörülen para cezasının alt sınırı günlük 20 lira, üst sınırı günlük 100 lira olup, hapis cezasının alt sınırı 5 günden, üst sınırı ise 730 güne kadar çıkabiliyor.

Kamu davasına kimler katılabilir?

Kamu davasına katılma talebinde bulunabilecekler (katılma davası açma hakkı olanlar) 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 237/1. maddesinde düzenlenen madde hükmüne tabidir. Buna göre hukukumuz; mağdurların, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişilerin ve suçtan mali olarak sorumlu olanların katılma hakkına sahip olduğunu hükme bağlamıştır.

Kamu davası düşerse ne olur?

Davanın reddedilmesinin sonuçları büyük usuli öneme sahiptir. Bunun nedeni, dava açma zorunluluğunun artık geçerli olmaması ve yargılamanın devam edememesidir. Bu durumda, mahkumiyet veya beraat kararı olmadan yargılama durdurulur.

Kamu davasında mahkeme masraflarını kim öder?

Ceza yargılamasında yargılama giderleri, kamu davasının açılması ve yargılamanın yürütülmesi nedeniyle Devlet Hazinesi tarafından karşılanır ve yargılama sonucunda haksız bulunan tarafa yüklenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ücreti Elden Alan Gaziantep Escort